Bitki Yetiştirmek Bize Ne Öğretiyor?
- Lila Asi
- 26 Tem 2020
- 1 dakikada okunur
Bitkiler sağlığımıza ve mutluluğumuza katkı sağlamakla birlikte, sosyal ortamlar için de oldukça faydalı unsurlardır. Yaşadığımız ofislerde hastanelerde ve okullarda stres seviyesi sıklıkla artabiliyor .
Bitkili bir ortamda bulunmanın hafızayı yüzde 20 oranında geliştirdiği ve bir dizi temel testte başarıyı artırdığı daha önce kanıtlandı. Bunun sebebinin, bitkilerin yapraklarının ve gövdelerinin arka plandaki sesleri (trafik, parkta oyun oynayan çocuklar veya koridorda konuşan insanlar gibi) emebilmesi, yönünü değiştirebilmesi ve engelleyebilmesi olduğu düşünülüyor.
2010 yılında Sydney Teknoloji Üniversitesi’nde gerçekleştirilen bir araştırma bunu destekliyor. Çalışmada incelenen sınıfların yarısına 3 adet süs bitkisi yerleştirildi ve bunun sonucunda 6. ve 7. sınıf öğrencilerinin performanslarının hatırı sayılır bir oranda arttığı keşfedildi.
Öğrencilerin heceleme, matematik, okuma ve fen gibi bazı temel derslerdeki performansları incelendiğinde, sınıfta bitki bulunmasının performanslarını yüzde 10 ila 15 civarı geliştirdiği gözlemlendi, ki bu öğrenme adına oldukça yüksek bir oran.
Dikkat dağıtıcı dış sesleri engellemesinin yanı sıra, bitkiler karbondioksit seviyesini azaltarak da sınıf performansını artırmaya yardım eder. Yüksek karbondioksit miktarı baş ağrısına, sersemliğe, yorgunluğa yol açabilir ve bunların tümü konsantrasyonu olumsuz şekilde etkiler.
Sık yaşanan aşırı stresin sağlığımız ve mutluluğumuz üzerinde olumsuz etkiler bırakacağının çoğumuz farkındayız. Baş ağrısı, yorgunluk ve çeşitli ağrılara (bunlar üretkenliği düşürücü etkenler) sebep olmakla birlikte bizi üzgün, kaygılı ve asabi hale getirebilir.
Mutluluğumuz için bitki yetiştirebiliriz...

Comments